Korta berättelser

På den här sidan förmedlar vi kortare texter som kommer att få utrymme i boken.

Förföljd av Lars Hjort
I arbetet med att hitta material till boken har jag blivit förföljd av en tidigare reparatör – Lars Hjort. Han höll till i ”kajutan” och var sömmerskor och andra behjälplig när maskinerna krånglade.

När Lars Hjort så småningom gick i pension skrev han ett vackert brev (som kommer att finnas med i boken) där han tackar alla för sin tid på CTH.

”Lyfter slutligen på min fashionabla C.Th-mössa, och tackar än en gång för det som varit och önskar Er alla en arbetsam framtid.”

När jag var hemma hos Anna-Lisa Nilsson, som arbetat på fabriken i närmare 50 år, satt vi och tittade i hennes fotoalbum. Jag fastnade för en bild på en man i arbetsrock.

”Är det där Lars Hjort?”, frågade Jag Anna-Lisa.
”Det är det! Förresten, vet du var han bodde med sin familj? I den lägenhet där du bor idag.”

En tid senare höll jag på att rensa på fabriksvinden inför CTH:s loppmarknad och hittade en pall som jag bar ner till försäljning. Plötsligt fick jag en impuls att vända på pallen. Där stod det Lars H.

Pallen står nu på sin plats i ”kajutan”. Precis som det ska vara.

Lars Hjort är för övrigt pappa till Lena Hjort som är gift med försvarsminister Peter Hultqvist från Borlänge. En text i boken handlar om alla de mössor som värmde soldaterna vid fronten under andra världskriget. Mössor som sytts med varm hand av sömmerskor på CTH.

 

Glass till tjejen i fönstret
”När det var sommar och varmt satt ofta tjejerna i fönstren på rasterna, något som var populärt hos killarna som jobbade hos bilmekanikern på innergården.

Ibland hände det att killarna stack iväg till glassfabriken som låg i korsningen Sveagatan/Stationsgatan där Hotel Brage ligger idag. De köpte svalkande glass och klättrade sedan upp via stuprännorna till utvald tjej i fönstren och bjöd på glassen.

Det var på CTH som alla snygga tjejer jobbade, det visste alla.”
Berättat av Gunilla Gartzy, tidigare projektledare på CTH Fabriksmuseum.

Musik under arbetet
Arbetsuppgifterna och uppdragen har varit många och skiftande på CTHs Hatt- och Mössfabrik.
En annorlunda uppgift – som man inte trodde fanns på en fabrik – var diskjockey. Hon hette Inga Månsson (gift Östlund) och när hon var 15 år gammal, 1950, fick hon sommarjobb på fabriken.

Hennes jobb var att spela musik som strömmade ut i högtalarna från en gammal grammofon.
– Jag satt och vände stenplattor titt som tätt. Det blev mycket ”schladanger” från 30-40-50-talen som Ulla Billqvist och Evert Taube, säger Inga som hunnit bli 81 år gammal.

Hon berättar att i hennes jobb ingick också att varje morgon gå runt och ta upp lunchbeställningar som hon lämnade till ansvarig i lunchrummet högst upp i huset.
– Ibland blev jag till och med bjuden på lunch, men kaffe det fick jag varje dag!

 

 

 


Comments & Responses

Kommentera